Tuesday, December 13, 2011

Saffron Spicing Up Buns

Glad Lucia med en lussekatt/julgalt/enkel kuse
Ingredienser: 50 g jäst, 5 dl mjölk, 150 g smör, 250 g kesella, 1 1/2 - 2 dl socker, 1 g saffran, 1 tsk salt, 16 dl vetemjöl, 1 ägg, 1 msk mjölk & russin

Värm mjölk & smör fingervarmt, lös jästen med lite av mjölkblandningen, häll på resten av degvätskan, tillsätt kesella, saffran, socker & havsalt

Arbeta degen smidig med nästintill allt mjöl & låt den jäsa under bakduk en timme

Knåda & forma degen till lussekatter, tryck ned russin, låt jäsa på plåt ytterligare trekvart

Pensla med uppvispat ägg & mjölk, grädda i mitten av 225-gradig ugn tills gyllene & låt svalna på galler
Nybakat lussefirande i form av en gull-/julvagn